Annonce

Annonce

PR-foto

Dronningen smager her på de gyldne dråber flankeret af værterne Jakob og Marie Stjernholm t.v. og Ellen Nicolaisen og Andreas Poulsen, som håber at det royale visit vil øge kendskabet til Thy Whisky.

Thy Whisky Destilleri lancerer en særlig Rex-aftapning efter dronningens besøg

Selv om økologisk whisky næppe har udsigt til at blive den foretrukne hofdrik i Kongehuset, var der på alle måder tale om et vellykket besøg, da dronningen besøgte Thy Whisky Destilleri.

Mandagens royale besøg på Gyrup Gård var kulminationen på flere ugers forberedelser for de to par, som i fællesskab driver det økologiske landbrug på den jyske slægtsgård, hvis marker grænser op til Thy Nationalpark.

Sammen driver de også et Thy Whisky Destilleri og Gyrup Gårdmalt, som er indrettet i gårdens længer, og de havde forberedt en særlig overraskelse til dronningen.

Hun kom på besøg som led i årets sensommertogt, da kongeskibet mandag lå ved kajen i Hanstholm Havn, mens et tætpakket program bragte dronningen rundt til en håndfuld destinationer i det nordvestlige hjørne af kongeriget.

Efter et besøg i Thy Nationalpark ankom den danske monark til Gyrup Gård midt på eftermiddagen, hvor et stort presseopbud, venner af gården og de spændte værter ventede på en gæst, hvis besøg uden tvivl er med til at øge kendskabet til Thy Whisky.

Fakta om Gyrup Gård

 • Drevet økologisk siden 1996
 • Landbruget og de tilhørende virksomheder er ejet af søstrene Ellen Nicolajsen og Marie Stjernholm sammen med deres mænd Andreas Nicolaisen og Jakob Stjernholm.
 • Driver 500 ha økologisk planteavl, hvor der avles byg til gårdens malteri og whiskydestilleri.
 • Mælken fra de 190 malkekøer leveres til Thise.
 • Mælken sælges i Irma som ’Gårdmælk fra Gyrup’.

En fantastisk oplevelse

”Det er en meget stor ære at få besøg af Hendes Majestæt her på stedet, hvor vi er vokset op. Det er dejligt at vise frem, hvad der er skabt her gennem generationer, og hvad vi har nået at bygge op de seneste år. Det var fantastisk at opleve dronningens store interesse. Hun lyttede og havde mange gode betragtninger at dele med os.” fortæller Marie Stjernholm i en pressemeddelelse efter besøget.

Sammen med sin søster, Ellen Nicolaisen, og deres mænd Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen, driver hun landbruget og gårdens whisky- og maltproduktion.

Thy Whisky blev for alvor kendt i 2020, da den som den første danske whisky blev kåret som ”Europas bedste whisky” af verdens største whiskyguide, og destilleriet er blevet et trækplaster for whiskyentusiaster og andre nysgerrige turister, der kommer for at smage whiskyen og opleve produktionen på første hånd.

Ankom med et års forsinkelse

Det var en længe ventet gæst, som i denne uge besøgte Thy Whisky Destilleri, idet det royale besøg oprindeligt var planlagt til at foregå i 2020. Men corona tvang kongehuset til at udskyde sidste års sommertogt til i år, så værterne på Gyrup Gård fik ekstra tid til at forberede sig på rollen som værter, og benyttede lejligheden til at lancere whisky-aftapning nr. 16, som i anledning af besøget har fået det royale tilnavn "Rex".

De seneste dage har de ansatte brugt på at tappe den nye aftapning 16 på flasker, og trods det royale navn bliver den solgt til standardprisen på 1.000 kr. flasken.

I anledningen af Dronningens besøg har familien skabt en helt særlig whisky, som meget passende får navnet ”Rex”. Der tappes blot 862 flasker af denne særlige aftapning, som er lavet på både karamelmalt, tørverøget malt og lagret på gamle sherry og bourbonfade.
I anledningen af Dronningens besøg har familien skabt en helt særlig whisky, som meget passende får navnet ”Rex”. Der tappes blot 862 flasker af denne særlige aftapning, som er lavet på både karamelmalt, tørverøget malt og lagret på gamle sherry og bourbonfade.

Da de sidste år blev spurgt, om de var interesserede i at blive en del af dronningens sommertogt, blev de både lidt overraskede og megastolte, fortæller Jakob Stjernholm dagens efter gårdens hidtil største medieevent, hvor både de landsdækkende TV-stationer, den lokale presse og den sædvanlige hale af royale reportere fulgte i dronningens fodspor i Thy.

Selv om whisky næppe har udsigt til at blive dronningens foretrukne hofdrik, fik hun nogle flasker af den lokale drik med hjem til barskabet på Kongeskibet, og der er næppe tvivl om, at hendes besøg har gjort Thy Whisky kendt hos en bredere del af befolkningen, så det var nogle meget tilfredse værter, som efter knap 45 minutter sendte dronningen videre mod næste destination.

"Det er altid godt at blive nævnt i nyhederne, og vi tager besøget som en anerkendelse af, at vi er nået langt mod det vi gerne vil, selv om vi endnu ikke er i mål" siger Jakob Stjernholm, som har flere bud på, hvorfor dronningen valgte at besøge netop deres landbrug.

Iværksætter og generationsskifte

"Jeg tror, det handler om flere ting. Dels er der noget med iværksætteri, hvor to døtre og deres familier vælger at flytte fra København og hjem på slægtsgården i Thy for at gennemføre et generationsskifte. Samtidig har vi etableret en helt ny produktion af malt og whisky, som har gjort gården til et velbesøgt sted for mange turister i Thy," siger Jakob Stjernholm.

Det stod ellers ikke skrevet i kortene, at de to par, som indtil 2016 var bosat i København, skulle ende i Thy. Ellen og Andreas er ingeniører og Marie og Jakob er uddannet i statskundskab, og havde således hverken baggrund i whiskyproduktion eller landbrug. Men for fem år siden flyttede de hjem til Thy, for at omsætte de drømme de havde om at kunne forædle de råvarer, som de selv kan dyrke på gården, og få en whisky ud i den anden ende.

Trods nogle travle uger, hvor der er gået meget tid med at gøre gården klar til Dronningens besøg, har der også været tid til at få en stor del af årets høst i hus, og den tegner lovende for de kommende års whiskyproduktion, vurderer Jakob Stjernholm.

"Høsten af maltbyg ser rigtig fornuftig ud med et godt udbytte og store kerner," siger han.

Dronningen glædede sig over at se
Dronningen glædede sig over at se " rigtige køer på rigtigt græs", mens Marie Stjernholm og Ellen Nicolaisen fortalte om slægtsgårdens historie.

Fakta om Thy Whisky:

 • Grundlagt i 2010
 • Ejet og drevet af den 8. generation på Gyrup Gård.
 • Single Estate Destilleri – ét af få destillerier i verden, hvor produktionen fra korn til flaske er samlet ét sted.
 • Kåret til Europas Bedste Single Malt i Jim Murray’s Whisky Bible 2020
 • Producerer årligt 40.000 liter spiritus
 • Destilleriet har en gårdbutik og tilbyder rundvisninger og whiskysmagninger året rundt.

Flere artikler fra samme sektion

Jordbrugsfond er på jagt efter nye investorer

Krigen i Ukraine bremser aktiesalget hos Dansk Økojord, som opruster med to ansatte i jagten på det store gennembrud hos de store investorer.

12-05-2022 7 minutter Omlægning,   finansiering

Vil du teste danske bælgfrugter?

Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.

Kvickly-butik i Aarhus skal fungere som Coops klimalaboratorium

Kunderne i Kvickly i Bruuns Galleri i Aarhus skal teste om en klimamærkning af fødevarer kan dreje indkøbsvanerne i en mere bæredygtig retning.

11-05-2022 5 minutter Mærkning,   Klima,   Detailhandel